Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode die zich richt op het functioneren van gewrichten van de rug, nek, armen en benen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die een aanvullende opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vier jaar.

De behandeling gaat vooraf door een gesprek, waarin de klachten nader geanalyseerd worden en een lichamelijk onderzoek waarbij de invloed van houding en beweging op de klachten wordt onderzocht. Op grond van deze gegevens kan een diagnose worden gesteld. Het kan nodig zijn om meer aanvullende informatie te verkrijgen. Daarover overleggen we met u, zodat u op de hoogte bent als met uw huisarts wordt overlegd.

De behandeling die volgt heeft tot doel de functie van de gewrichten te verbeteren, waardoor de harmonie van de beweging wordt hersteld en het functioneren daarvan verbetert. Tijdens de behandeling kan de manueel therapeut gebruik maken van specifieke handelingen. Als een gewricht verminderd mobiel is, is het misschien nodig dit te mobilseren of te manipuleren. Het kan ook nodig zijn een gewricht te stabiliseren. Dit kan passief of actief gebeuren, dus door middel van steun van buitenaf of door specifieke oefeningen.

Als de functiestoornis is hersteld zal met de patiënt besproken worden hoe recidieven van de klacht zijn te voorkomen. Het is mogelijk dat er specifieke beweegadviezen gegeven worden in de vorm van een oefenprogramma voor thuis of in de praktijk.

Behandeling door een manuele therapeut die geregistreerd is in het register van de NVMT www.nvmt.nl wordt door uw ziektekostenverzekeraar inde aanvullende verzekering vergoed.