Voor de behandeling van nek-, schouder- en armklachten wordt de fysiotherapeut veelvuldig geconsulteerd, vooral in de eerste-lijnspraktijk.
Mensen die met schouderklachten geconfronteerd worden weten dat dit zeer pijnlijk en langdurig kan zijn. Door de verbeterde onderzoektechnieken heeft de diagnostiek en behandeling bij schouderpijn een ontwikkeling doorgemaakt, waardoor de fysiotherapeut in een aantal gevallen een belangrijke rol kan spelen, bij zowel de behandeling van stoornissen in de schoudergordel als bij revalidatie na operatief ingrijpen.

 

Wij hebben ons door cursussen en zelfstudie gespecialiseerd in de behandeling van de schoudergordel. Recent hebben we de cursus nek- schouderaandoeningen (NSA) in Groningen gevolgd.

Aan de hand van jarenlang onderzoek op het gebied van diagnostiek en behandeling van nek-, schouder en armklachten heeft zich een onderzoek- en behandelmethode ontwikkeld. Dit is gebeurd in samenwerking met o.a. het Academisch Ziekenhuis te Groningen, T.U. te Delft en de Technische Universiteit Twente. Grondlegger van dit onderzoek is Dr. J.D. Stenvers. www.nsastenvers.nl

De basis van deze behandelmethode ligt in het herstellen van de normale beweeglijkheid van schouder/schouderblad en nek zonder dat hierbij krachtige en vaak zeer pijnlijke technieken gebruikt worden.
Overbelasting van de pezen, spieren en gewrichten van de schoudergordel en een slechte houding van schouders en wervelkolom vormen de basis van de klachten in dit gebied. Bij de behandeling wordt er in de eerste plaats vanuit gegaan dat herstel van normale beweeglijkheid in de schoudergordel voorwaarden zijn om de spierfuncties en de stabiliteit van het gewricht weer te kunnen trainen.

De meest voorkomende klachten die op deze manier kunnen worden behandeld zijn:

  • Frozen shoulder (vastzittende schouder)
  • Pees- of slijmbeursontstekingen
  • Instabiele schouder
  • RSI/CANS-klachten in schouder en arm
  • Secundaire schouderklachten b.v. bij mamma amputatie
  • Na een schouderoperatie, b.v. Neerplastiek